Syrah

U Argentini, Europi i Čileu je poznata kao syrah, a u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi kao shiraz. Ova tamnoljubičasta sorta grožđa poznata je po tome što daje najtamnije crveno vino na tržištu. Atraktivne je arome s notama borovnice, kupine, šljive, papra i klinčića. Sadrži okuse slatke borovnice i gorkaste crne masline i uspješno se uzgaja širom svijeta. Često se koristi za oplemenjivanje lošijih sorata i ta je praksa glavni razlog za veliki uzlet crnih vina iz najveće francuske vinske regije Languedoc Roussillon. Loza se udomaćila u sjevernom dijelu doline francuske rijeke Rhone gdje daje snažna, začinjena i dugovječna vina prepoznatljivo tamne boje. Kao u najvećem dijelu Francuske, na ponajboljim bocama ne piše sorta nego apelacije (područja uzgoja). Najcjenjenije su Hermitage i Cornas. Kod nas najbolja vina daje u Sjevernoj Dalmaciji, od zadarskog zaleđa do Skradina. Prepoznatljivi mirisi syraha su kupina i crni ribiz. S godinama odležavanja pojavljuju se crni papar i čokolada. Mlađa vina od syraha fino pristaju tamnijem mesu s roštilja. Zrelija pak traže hranu snažnih okusa poput kobasica, pikantnih sireva i najboljih jela od visoke divljači.

In Argentina, Europe and Chile it is known as syrah, and in Australia, New Zealand and Canada as shiraz. This dark purple grape variety is known for producing the darkest red wine on the market. It has attractive aromas with notes of blueberry, blackberry, plum, pepper and clove. It contains flavors of sweet blueberry and bitter black olive and is successfully grown worldwide. It is often used for breeding poorer varieties and this practice is the main reason for the great rise of red wines from the largest French wine region Languedoc Roussillon. The vine has taken root in the northern part of the valley of the French river Rhone where it gives strong, spicy and long-lasting wines of recognizably dark color. As in most of France, the best bottles do not say variety but appeals (growing areas). The most esteemed are the Hermitage and the Cornas. In our country, the best wines are in Northern Dalmatia, from the Zadar hinterland to Skradin. Distinctive scents of syrah are blackberry and black currant. With age, black pepper and chocolate appear. Younger syrah wines go well with darker grilled meat. The more mature, on the other hand, are looking for foods with strong flavors such as sausages, spicy cheeses and the best high venison dishes.